Felvonulás Pomáz napján

Felvonulás Pomáz napján

Végre birtokba vették a gyerekek az új játszóteret!

Végre birtokba vették a gyerekek az új játszóteret!

Karácsonyi éneklés

Karácsonyi éneklés

Végzőseink keringője

Végzőseink keringője

Tanévnyitó

Tanévnyitó

Tökfaragás

Tökfaragás

Reneszánsz évnyitó

Reneszánsz évnyitó

Karácsonyi Tájház


Ismét megnyitotta kapuit a Pomázi Művelődés Ház és Könyvtár Örökség Tájházának Karácsony kiállítása. A 2.c osztály már el is látogatott Reményi Erzsébethez, aki nagy szeretettel és begyúrt kelt tésztával várta az izgatott másodikosokat. Az első állomás az udvaron volt, ahol a gyerekek láthattak egy kemencét, ami már felfűtve várakozott a tésztákra. Majd a Civil Házba lépve, alapos kézmosás után, az asztalok köré rendeződve családokat alkottak a másodikosok. Minden család készített egy kalácsot, gondosan bevágva a tésztát annyiszor, ahogy családtagjuk volt. A három megformázott kalács már mehetett is be a kemencébe. Itt bizony nem volt hőfokszabályozó és légkeveréses sütő, így a gyerekek azt is megtapasztalhatták, hogy nagyon kell ügyelni a sülő tésztára, hogy meg ne égjen. Egy készre sütött szerb családi kalácsot is megnézhettek közelről a gyerekek, majd elkészítették a saját vaszilica babájukat. Amíg a tészták sültek a kemencében, a sváb házat is meglátogattuk. A betlehemes szobában kicsit megpihenhettek a gyerekek, miközben a múzeum régi tárgyaival ismerkedtek. A foglalkozás végén a “családok” megették a saját kisült kalácsukat, ami mindenkinek nagyon ízlett. A vaszilica babákat elcsomagoltuk, hogy a szülőknek is meg lehessen mutatni.
Élményekkel telve indultunk vissza az iskolába, nagyon jó volt visszarepülni az időben, különösen, hogy a gyerekek már nem találkozhatnak ezekkel a hagyományokkal máshol.
Köszönjük Reményi Erzsébetnek, hogy ismét egy varázslatos világba vitte a gyerekeket! Rengeteg hagyományról, szerb és sváb népszokásról mesélt, amit a másodikosok tátott szájjal hallgattak. Sikerült kellemesen ráhangolódnunk a karácsonyra!
Képek